Kitaplar

Leisure from International Voices

Leisure from International Voices isimli uluslararası kitapta yazarlığını yaptığım bir bölüm bugün yayımlanarak literatürdeki yerini aldı. Kitabı yayına hazırlayan Sagamore Publishing LLC isimli firmanın web sayfasında kitabın ön izlemesini buradan yapabilir. Satın almak ve incelemek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

 


F1. KARAKÜÇÜK, S., & GÜRBÜZ, B. (2007). “REKREASYON VE KENT(Lİ)LEŞME” GAZİ KİTABEVİ, ANKARA.   

Kitap Hakkında: Rekreasyon, kentleşme sürecinde bir İhtiyaç olarak ortaya çıkan, nitel, nicel ve çeşitlilik olarak kentsel ortamlarda varlığını hissettiren bir olgudur. Kentli-insan içinde bulunduğu çalışma, sosyal ve ekonomik ortamların sonucu daha fazla boş zaman ihtiyacı duymaktadır. Öncelikle kentsel yaşam sorunlarını gidermek İçin boş zamanlarını daha fazla artırmak ve istediği gibi değerlendirmek arzusundadır. Bu nedenle kentler sporun, açık kapalı alanlarda, bireysel takımsalveya diğer çeşitleriyle yapıldığı mekanları oluşturmaktadır. Turizm ise, kentli insanın uzun süreli boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Sanat ve diğer rekreasyonel etkinliklerin büyük çoğunluğu da kent merkezlidir.

Rekreasyonel yaşamın toplumsal yaygınlığı rekreasyonun sadece kent orijinli olmasıyla ilişkili değildir. Kentli insanın kentlileşmesi yani kente özgü yaşam biçimlerinin kentsel kültürün benimsenmesi- içselleştirilmesi. rekreasyonel yaşamın yaygınlaştırılmasında Öncelikli rol oynar. Zira kentlileşme eğitim ve kültür düzeyi yükselen düzenli iş yaşamına adım atmış

buy levitra uk online

, geleceğinden kaygı taşımayan bireylerle başlamaktadır. Bu süreçte bireyin boş zaman davranışları büyük önem taşır.

Rekreasyon ve kent(li)leşme; iki güncel konu, iki toplumsal sorun. Birbiriyle bütünleşen, birbirini etkileyen ve etkileşim içerisinde bulunan iki kavram. Toplumsal sorun olarak ele alındığında boş zamanların olumlu değerlendirilmesi yönünde, sosyo-demografik katmanlann yönlendirilmesi, aksi durumda boş zamanlarda a tipik- olumsuz davranışlara yönelim ve büyük sorunların ortaya çıkması. Bütün bunlar kenti eşme-kentlil eşme olgusu içinde yaşanabilecek önemli konular.

 


F2. ÇİMEN, Z., & GÜRBÜZ, B. (2007). “SPOR HİZMETLERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ” ALP YAYINEVİ, ANKARA,

Giriş: Global pazardaki rekabet ortamının her geçen gün artması ile birlikte kalite yönetimi ve müşteri odaklı stratejiler giderek önem kazanmaya başlamıştır. Bu nedenle, global ortamda rekabet etmek zorunda kalan pek çok işletme ve çalışan için “kalite” önemli bir kavram haline gelmiştir. Kalitenin bu kadar önem kazanması ile birlikte yöneticiler ve teorisyenler işletmelerin başarısı için yeni yönetim modelleri arayışına girmişlerdir. İşte bu ortamda, ortaya çıktığı ilk yıllarda anlaşılamayan ve çok fazla kabul görmeyen Toplam Kalite Yöntemi kısa bir dönem sonra oldukça popüler hale gelmiştir. Belki de, bu modelle ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta; modelin farklı adımlardan oluştuğu, bu adımlardan her birisinin en az diğeri kadar önemli olduğu ve bu adımların modelin tamamını meydana getirdiğidir. Modelin başarılı olmasında adımların büyük bir itina ile tamamlanması ve bir diğerine bu şekilde geçilmesi önem arz etmektedir. Ayrıca, her ne kadar “Toplam Kalite Yönetimi” kavramı bir bütün olarak ifade edilse de kavramı oluşturan kelimelerin sistem içinde ayrı ayrı önemi vardır.
Bu kitabın yazım aşamasından önce ve yazmaya başladıktan sonra, kitabın yazarları olarak bizler, kitabın boyutu, içeriği, bölümlerde yer alacak metinlerin detayı ve hangi konuların dahil edilebileceğine yönelik uzun süren tartışmalar yapmak zorunda kaldık. Bu çalışmanın “kimlere yönelik olacağı” konusu tartışmalarımızın odağını oluşturmaktaydı. Kitapta “pratik örneklerin” mi yoksa “teorik bilgilerin” mi ağırlıklı olarak ele alınacağı ise bir diğer önemli tartışma konusuydu. Çünkü imalat sektörü kaynaklı Toplam Kalite Yönetimi’nin genelde hizmetlere, özelde ise spor hizmetleri gibi bir alana uygulanması oldukça zor görünüyordu.